Referenssit

Asiakkaitteni kertomuksia siitä, miten olen auttaneet heitä erilaisissa elämäntilanteissa.

Arkkitehtiperheen kodin irtaimiston arviointi

”Perikunnan pyynnöstä Mari Wilenius suoritti arkkitehtiperheen itselleen 1954–1955 suunnitellun ja rakennetun, nyttemmin suojellun ison omakotitalon huonekalujen, valaisimien, taulujen, taide-esineiden, korujen ja astiastojen arvioinnin. Suurin osa irtaimistosta oli 1950-luvulta tunnettujen suomalaisten designereiden ja taiteilijoiden tuotantoa.

Urakka oli aineiston monipuolisuudesta ja määrästä johtuen suuri, mutta asiantuntijan avulla saatiin kaikki huonekalut ja muu irtaimisto luetteloiduksi ja valokuvatuksi. Tämän jälkeen tapahtui itse arviointityö. Koko irtaimisto käytiin läpi viimeistä lusikkaa myöten. Tämä helpotti suunnattomasti perikunnan päätöksentekoa siitä, mitä myydään ja mitä jaetaan ja miten jako saadaan perikunnan kesken suoritetuksi hyvässä yhteisymmärryksessä tasapuolisesti.

Arviointiprosessin aikana luetteloon kirjattiin hinta-arvioiden lisäksi myös huonekalujen, valaisimien, taide-esineiden yms. suunnittelijoiden ja tekijöiden nimet. Tästä oli myöhemmin paljon hyötyä esineistön vakuutusarvojen määrittelyssä.”

 

Kolmen sukupolven koruarviointi

”Kolmen sukupolven naisille koruja oli kertynyt huomattava määrä. Yhden sukulaisemme jäämistön jaon yhteydessä päätimme tehdä korujen arvioinnin yhtenä erillisenä projektina. Kappalemääräisesti koruja oli useita kymmeniä, 1900-luvun alun jugendkoruista aina suomalaisiin 1960–70-lukujen designkoruihin. Joukkoon mahtui, kuten tavallista, myös erilaisia pukukoruja eri aikakausilta.

Korut arvioitiin yksitellen, mikä vei toki aikaa. Asiantuntijan käsissä urakka kuitenkin sujui ripeästi. Jalokiviä oli joukossa myös, samoin helmiä. Näihin ei tällä kertaa tarvittu todistuksia (esim. kivien puhtauksiin liittyen) koska tarkoitus oli jakaa korut meidän sukulaisten omien mieltymysten ja tunnesiteidenkin pohjalta. Oli hienoa kuulla korujen taustoista, niiden takana olevista kultasepistä, tekijöistä ja kivistä. Myös materiaalien esimerkiksi kultapitoisuuden kohdalla oli ollut epävarmuutta, mutta nämäkin saatiin nyt testattua ja varmistettua.

Korut pääsivät keskinäisen jakomme jälkeen uusille omistajille ja mieluisaan käyttöön. Saimme samalla korujen hoitoon ja säilytykseen liittyviä hyviä vinkkejä.”

 

Muutto suuresta kodista pienempään

”Muutto perheeni entisestä kodista ajankohtaistui jäätyäni leskeksi ja yksin isoon asuntoon. Olin henkisesti varautunut muuttamaan, mutta paitsi käytännön, myös etenkin tunteen tasolla asiaa vaikeutti ajatus siitä, mitä kodin kaikille tavaroille tapahtuisi – vain osa niistä voisi seurata uuteen kotiini ja aikuiset lapsetkin olivat jo ehtineet kalustaa omat kotinsa valmiiksi.

Esineistö koostui paljolti periytyneistä tavaroista, jotka aikanaan oli valmistettu kestämään aikaa. Tilannetta selkeytti suuresti, kun sain Mari Wileniuksen avukseni arvioimaan esineistöä: mikä oli säilyttämisen arvoista yleensä ja mihin sellaisia esineitä voisi tarjota, jotka eivät mukaani mahtuisi. Saatoin luottaa Marin arviointi- ja arvostelukykyyn ja sopivat loppusijoituspaikat esineille löytyivät kuin löytyivätkin. Työn tuloksena myös lasten näkemykset esineistä jossakin määrin muuttuivat ja ilokseni moni minulle rakas esine sai uuden elämän heidän luonaan. Arvoesineiden ja korujen arviointi helpotti harkintaani niiden tasapuolisessa lahjoittamisessa lastenlapsille.”

Taidekonsultointia ulkomaille

”Mari Wilenius on auttanut meitä jo vuosien ajan huutokauppojen taidehankinnoissa. Koska asumme ulkomailla, olisimme olleet täysin riippuvaisia esineiden valokuvista ja kuvauksista, ellei Mari olisi toiminut ”silminämme”. Hän on auttanut meitä kysymyksissä kuten: Ovatko maalauksen värit kuten kuvissa? Pitäisikö työ puhdistaa? Tulisiko työ paremmin esille, jos siihen vaihdetaan kehykset jne.? Marilla on laaja ammattiverkosto, jonka kautta olemme löytäneet ammattilaisen mm. taulujen ja marmoriesineiden puhdistukseen. Hän on myös auttanut taideteosten kuljetusjärjestelyissä.
Kaiken tämän johdosta voimme nauttia suomalaisesta taiteesta kodissamme Yhdysvalloissa.”

Tiina Hyvönen, GA, USA